Voorpagina » Nieuws » Ontharen » Feiten en fabels over overbeharing

Feiten en fabels over overbeharing

Geplaatst in: Epileren, Harsen, Ontharen, Plasmalite
Vaak hoor ik allerlei fabels over haargroei en behandelingen van overbeharing en ik wil hier nu eens extra aandacht aan besteden. Enkele vaak gehoorde opmerkingen bij mij in de salon:


“Als je gaat scheren krijg je dikke stoppels…….”

Het antwoord hierop is: ja en nee. Ja, het haartje voelt nu dikker omdat je het er afscheert op het dikste punt, hierdoor voelt het als een dikke/harde stoppel. Echter de haar is nog steeds even dik als voor het scheren, dus: nee, hij wordt niet dikker!


“Van scheren krijg ik meer haren…”

Niet waar. Als een haar wordt geschoren haal je alleen dat gedeelte van de haar weg wat te zien is. De haar groeit en is binnen twee dagen alweer zichtbaar. Als je de haren er altijd uittrekt en je gaat ze scheren dan komen de haren allemaal in een gelijke groeifase, waardoor het lijkt alsof je meer haren hebt.


“Als ik er vandaag een haar uit trek, dan zit hij er morgen weer”

Dit is niet waar. Als je een haar er met een pincet uit trekt, dan duurt het minimaal twee tot drie weken voordat er uit dezelfde haarfollikel weer een haar groeit. Er moet namelijk een hele nieuwe haar gevormd worden, die eerst in de huid groeit en pas daarna uit de huid komt.


“Ik ben ongeveer vijf minuten per dag bezig om alle haartjes te verwijderen, dus mijn overbeharing valt wel mee”

Niet waar. Als je dagelijks met een pincet de haren er uit trekt heb je vaak meer overbeharing dan je denkt. Het duurt enkele weken voordat een uitgetrokken haar terug komt. Om een goede inschatting te maken van de hoeveelheid haren zou je gedurende één maand de haren moeten laten staan, dan kun je pas goed zien hoeveel haren er werkelijk zitten.


“Met één behandeling ben ik van mijn haren af”

Nee! Dit is absoluut niet mogelijk omdat niet alle haren tegelijk in de groeifase zitten. Hoe lang de behandeling duurt is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid haren, de groeisnelheid en de dikte van de haren, welke behandelmethode wordt gebruikt en de frequentie van de behandelingen. Gemiddeld zie je na 4 maanden pas een beetje resultaat. Het is dan niet zo dat de overbeharing helemaal weg is, maar de haren worden wat dunner en de ruimte tussen de haren wordt groter. Voor overbeharing op de kin en bovenlip ben je minstens anderhalf tot twee jaar nodig, uitgaande van een behandeling van 20 minuten per week met elektrisch epileren of 1x per maand met laser of licht.