Wat is acne?
Er zijn verschillende vormen van acne, waarvan de acne vulgaris het meest voorkomend is. Acne kan beïnvloedt worden door o.a. de menstruatie, stress, transpiratie, UV-licht, voeding en zwangerschap.
In onze huid zitten miljoenen talgkliertjes. Die produceren talg, een olieachtige stof die de bovenste laag van je huid soepel houdt en beschermt tegen uitdroging. Die talgkliertjes zitten vooral op je gezicht, schouders, borst en rug. De talg komt door kleine openingen in de huid, de poriën, naar buiten. In de puberteit gaan die kliertjes meer talg produceren, vooral bij jongens. Daardoor blijven afschilferende huidcellen aan elkaar kleven. Ze vormen een propje dat het afvoerkanaaltje verstopt. De vettige talg hoopt zich op en er ontstaat een meeëter (comedo). Je ziet dan een geelwit bobbeltje op je huid ter grootte van een speldenknop. Wanneer zo’n pukkeltje groter wordt, kan de opening groter worden. Er ontstaat dan een open comedo te herkennen aan een zwart puntje. Blijft de talgproductie doorgaan, terwijl het afvoer gangetje dichtzit, dan kun je grote rode of gele ontstoken puistjes krijgen. Puistjes ontstaan door een combinatie van niet goed werkende talgkliertjes, mannelijke hormonen (ook bij meisjes en vrouwen!) en bacteriën.
Op welke leeftijd krijg je acné?
Meisjes kunnen al rond hun achtste jaar last van puistjes krijgen, jongens meestal pas rond hun veertiende. Hormonen en erfelijke aanleg kunnen een rol spelen.
Puistjes zijn meestal het ergst tussen je zestiende en negentiende jaar. Daarna ben je er meestal van af. Maar dat geldt helaas niet voor iedereen: sommige mensen kunnen tot na hun dertigste nog last van “jeugdpuistjes” hebben.
Uitwendige behandeling
Uitwendig kan acne behandeld worden met benzoylperoxide, keratolytica, resorcine, salicylzuur, vit.A-zuur en zwavel. Antibiotica: Clindamycine, zink, erythromycine en azelainezuur.
Inwendige medicatie
Antibiotica: Tetracycline, doxicycline, erythromycine, minocycline. Anti-androgenen: Diane-35 pil, androcur. Isotretinoine: roaccutane. De overige medische behandelingen die toegepast kunnen worden zijn: Cryotherapie en aanstippen met CO2-stift.
Acne en voeding
Volgens de orthomoleculaire voedingsleer zou acne vooral ontstaan als gevolg van een tekort aan vitamine A en D en zink. Dagelijks 100.000 I.E. vitamine A, 5000 I.E. vit. D en 100 mg zink gedurende een maand zijn gewoonlijk voldoende om van de acne af te komen. De vitamine D kan eventueel vervangen worden door zonnebaden.
Het lichaam van opgroeiende kinderen heeft een verhoogde behoefte aan vit. A en zink. Deze zijn echter ook nodig zijn ter bestrijding van infecties. Door de verhoogde behoefte ontstaat een tekort, dat zich vaak uit in acne.
Er zijn gevallen waarin acne het gevolg is van een voedselallergie (chocolade, varkensvlees, garnalen). Als er geen verbetering is met voedingssupplementen is het zeer goed mogelijk dat er op een voedingsstof gereageerd wordt en moet je proberen welke dit is. Een dieet dat arm is aan dierlijke vetten geeft vaak al enige verbetering.
Acne die met de menstruatie gepaard gaat, reageert gunstig als je ook nog dagelijks 50 mg. vitamine B6 slikt.